Povratak

Odluka o nabavci društva za nimfu | Međusobno upoznavanje i navikavanje na novu pticu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko Bartoniček, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imamo godinu i pol staru nimfu. Budući da je albino nimfa po mom mišljenju kako se ponaša mislimo da je muška. Vezan je najviše za mene i odkad sam počela raditi on je počeo čupkati prerije ispod krila. Kupa se i ima otvorenu krletku dobar dio dana dok sam doma pa ima slobodu. Igračke ima, ali se nikad ne igra s njima, čak se ni ne upušta u istraživanje po sobi jer je previše plašljiv. Budući da mu je dosadno voljela bih mu nabaviti prijateljicu ili prijatelja. Što se tiče ženki nebi voljela imati posla s jajima, bojim se da će se muški tući. Kad čuje vrane vani poludi i viče kao da čuva svoj teritorij. Molim Vas savjet s kime ga je najbolje uparit, a da bude mir u kući. Hvala, Nikolina

O: Nimfe su općenito vrlo razigrane i društvene ptice, a kao kućni ljubimci vrlo se brzo "udomaće" i postanu pravi članovi obitelji. Ukoliko su nimfe same, uvijek čeznu za društvom, jer je to njihova priroda. U domovima daleke nam Australije nimfe žive u jatima od po nekoliko desetaka do stotina pojedinaca. Pa čak iako su ptice kupljene u našim dućanima uzgojene u domaćih uzgajivača, i tamo nikada nisu bile same, nego u većim volijerama sa po nekoliko desetaka svojim srodnika, braće, roditelja i dr. Kao takve nimfe su vrlo socijalne, žude za zaštitom i dobrobiti koje nudi jato  i traže od Vas da im budete društvo. Ukoliko ptica većinu svojeg vremena provodi sama (vlasnici odu na posao, imaju druge obaveze i sl.) treba razmisliti o tome da joj se društvo svojih srodnika osigura na neki način. U suprotnom znaju postati depresivne, počinju pokazivati manično ponašanje kao što je čupkanje vlastitog perja, dernjava i dr. usmjerene radnje.

Prirodno je da ženka i mužjak nimfe postanu par i da imaju ili ne potomstvo. No isto tako nije nemoguće i da dvoje istovrsnih papiga, istog spola živi u skladu. Ono što je svakako obvezujuće i nužno ukoliko se zaista odlučite na takav potez, da ptici kupite društvo, je to da imate na umu da je to dupla odgovornost.  

Novokupljenu pticu bilo bi najbolje uzeti u odvojenom kavezu kojeg ćete smjestiti u blizinu ove nimfe koju imate tako da nimfe imaju svaka svoju slobodu i svoj životni prostor, a onda u vanjskim uvjetima vašeg životnog prostora, tj. kada su puštene van iz krletke da se polako upare, odnosno naviknu jedna na drugu. Ovakvom postepenom zbližavanju ide u prilog i to što ste spomenuli da je Vaša nimfa albino koju imate plašljivija, ali i terirorijalna pogotovo kada čuje vrane. Sada zamislite da joj odjednom u njezin "dom" ubacite novu, mlađu pticu - kako bi ona to doživjela. Svakako postoji mogućnost da bi se odmah složili i da bi sve bilo idealno, no postoji i druga mogućnost da bi jedna drugu ozlijedile. Uvijek kod nabavke nove životinjice treba biti oprezan. Ukoliko niste spremni riskirati, možete pokušati puštati ptici radio ili televiziju upaljenu da joj zvukovi i glasovi čine svojevrsni dojam društva. Također i ljeti joj osigurati prostor u hladovini na terasi kako bi mogla slušati vanjske ptice.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr